Да имаш лоша работа е по-вредно за здравето, отколкото да нямаш работа въобще

Photo: Getty Images

Защо да имаш лоша работа

Ако работите нископлатена работа, която мразите, вероятно сте подложени на повече хроничен стрес, отколкото ако сте безработни. Това е заключението на ново проучване на изследователи от университета в Манчестър.

 

Автор: Пол Ратнър
Източник: „Big Think” (bigthink.com)
Превод: Петя Милчева (ariadne-psy.bg)

Фокусирайки се върху начина, по който промените в заетостта оказват влияние върху здравето, социолозите наблюдавали 1116 възрастни, които били без работа през периода 2009-2010 г. Резултатите показали, че онези, които в последствие са успели да си намерят добра работа, са подобрили психическото си здраве. Но тези, които са намерили стресови, лошо платени или нестабилни работни места, не показали подобрение в психическото си състояние и всъщност физическите показатели за хроничен стрес при тях се влошили, за разлика от хората, които останали безработни.

Учените, ръководени от автора на изследването, професор Тарани Чандола, проследили здравословното състояние на участниците в изследването в продължение на няколко години, като отбелязвали самооценките им за тяхното здраве, както и нивата на хроничен стрес чрез изследване на хормони и други биомаркери.

Целта на Чандола била да разбере дали да имаш каква да е работа е по-добре от това да нямаш никаква работа. Тя се съсредоточила върху качеството на работата, измерено чрез получаваното възнаграждение, сигурността на работата, удовлетворението от работата и нивото на тревожност.

„Качеството на работата не може да бъде пренебрегвано, когато измерваме успеха на безработните да си осигурят заетост“ – отбелязва Чандола. – „Точно, както добрата работа е полезна за здравето, трябва да помним също, че лошото качество на работата може да бъде вредно за здравето“.

В интервю за “ResearchGate“ тя описва, че за да измери нивата на стрес, Чандола се фокусира върху биомаркерите, „базирани на повишени нива на хормони, възпалителни, метаболитни и сърдечно-съдови показатели като високо кръвно налягане и холестерол“.

Опитвах се да проверя общоприетото мнение, че всяка работа е по-добра от никаква работа“, каза Чандола. „Изследвам заетостта, стреса и здравето от няколко години и хората приемат, че стресиращата работа не е полезна за физическото и психическото ни здраве, но повечето от тях казват „но поне имаш работа“ с мълчаливото предположение, че безработицата е много по-вредна за здравето ни, отколкото да имаш стресираща и неприятна работа“.

Въпреки че нейното изследване включва възрастни от Великобритания, Чандола посочва, че няколко изследвания в други страни като Австралия, са показали подобни резултати. Лошата работа е по-вредна за здравето, отколкото липсата на работа. Разбира се, да не разполагате с никакви пари също може да бъде доста стресиращо преживяване.

Ключът, казва Чандола, е хората да разберат дали е възможно работата им да ги разболява. Може би не е нужно да я напускате, но ако не си сътрудничите с Вашия лекар и мениджър, за да подобрите начина, по който се справяте с нея, това може да ви навреди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *