Тайната на пълноценния живот

„75-годишно изследване на Харвард разкрива тайната на пълноценния живот“

Снимка: Getty Images

Тайната-на-пълноценния-животКак да живеем пълноценен живот – малко мъдрост, събрана от едно от най-дългите лонгитюдни изследвания, провеждани някога


Автор: Мелани Къртин
Източник: Списание „Inc.“ (www.inc.com)
Превод от английски: Петя Милчева (ariadne-psy.bg)

Подредбата на приоритетите за това кое е важно, е сериозно предизвикателство в днешния свят. Разпределянето на фокуса, необходимо за поддържане на кариера и дом, да не говорим за виртуалния ни образ във Фейсбук, може да се усеща като свръх-натоварващо.

Запознайте се с гледната точка на науката за това на какво да дадем предимство и кога.

В продължение на повече от 75 години харвардското „Изследване на развитието при възрастните“ проследява физическото и емоционалното благополучие на две групи: „Изследването на Грант“ се провежда сред 268 от завършилите Харвард в периода 1939 – 1944 год. и „Изследването на Глюк“, което включва 456 човека, израснали в Бостън.

Поради продължителността на периода на проучването са били необходими няколко поколения изследователи. Още от времето преди Втората световна война, те старателно анализирали кръвни проби, проведени изследвания на мозъка със скенер (след като станали достъпни) и се задълбочавали над самооценъчни проучвания, както и над действителните си взаимодействия с изследваните лица, за да достигнат до направените изводи.

Заключението? Според Робърт Уолдингер, директор на „Изследването на развитието при възрастни“ на Харвард, има един извод, който надминава всички останали по важност:

„Най-яркото послание, което получаваме от това продължило 75 години проучване, е следното: добрите взаимоотношения ни поддържат по-щастливи и по-здрави. Точка.“

Не колко сте спестили в пенсионния си фонд. Не броя конференции, на които сте говорили. Не колко блог-публикации сте написали или колко последователи сте събрали, или за колко технологични компании сте работили, или колко власт сте придобили.

Не, най-големият предиктор за вашето щастие и удовлетворение като цяло в живота е, общо взето, любовта.

По-конкретно, изследването показва, че ако имате някого, на когото да разчитате, това помага на нервната ви система да се отпусне, помага на мозъка ви да остане по-здрав за по-дълго, и намалява едновременно емоционалната и физическата болка.

Данните също показват много ясно, че тези, които се чувстват самотни, е по-вероятно да загубят физическото си здраве по-рано и умират по-млади.

„Не е важен просто броя на приятелите, които имате, и дали сте обвързани в сериозна връзка“ – казва Уолдингер. „Качеството на вашите близки отношения е това, което има значение.“

Това означава следното: няма значение дали имате огромна група от приятели и дали излизате всяка събота и неделя, или дали сте в „перфектната“ романтична връзка (ако такива съществуват). Важно е качеството на взаимоотношенията ви – колко уязвимост и дълбочина съществува вътре в тях; дали се чувствате в безопасност, споделяйки един с друг; степента, в която можете да се отпуснете и да бъдете видян такъв, какъвто сте наистина, и наистина да видите другия.

Според Джордж Вайлант, психиатър от Харвард, който ръководи изследването през периода 1972 – 2004 г., има два основополагащи елемента за това: „Един от тях е любовта. Другият е намирането на начин за справяне с живота, който няма да отблъсне любовта.“

Например, ако сте открили любовта (под формата на връзка, да речем), но преживеете травмиращо събитие – като загуба на работата, загуба на родител или загуба на дете – и не успеете да се справите с тази травма, бихте могли, в крайна сметка, да се „справите“ по начин, който отблъсква любовта от вас.

Това е едно много добро напомняне да се постави приоритет не само на връзките, но и на собствения ни капацитет за преработка на емоции и стрес. Ако се затруднявате да се справите сам, потърсете добър терапевт. Присъединете се към група за подкрепа. Инвестирайте в семинар. Намерете консултант за справяне със скръбта. Приемете личностното си израстване сериозно, така че да останете на разположение за връзка.

Защото информацията показва ясно, че, в крайна сметка, можете да имате всички пари, които някога сте искали, успешна кариера, както и да сте в добро физическо здраве, но без любящи взаимоотношения вие няма да бъдете щастливи.

Следващият път, когато разглеждате Фейсбук, вместо да сте на масата със своята половинка, или обмисляте да останете до късно в офиса, вместо да се срещнете с близък приятел, или се окажете на работа в събота, вместо да отидете на земеделския пазар със сестра си, помислете дали да не направите друг избор.

„Взаимоотношенията са объркани и сложни“ – признава Уолдингер. Но той е категоричен в изследователската си оценка:

„Добрият живот е изграден от добри взаимоотношения.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *