Въпроси и отговори за терапията

 

Въпроси и отговори за терапията

Превод: Бойко Ценков,
клиничен психолог

Колко време ще отнеме терапията? Юнгиански ориентираната психотерапия може да бъде краткосрочна за конкретен проблем като пристъпи на паника или дългосрочна – за проблеми със самооценката, взаимоотношенията и справянето със стреса. Развитието на нагласите и моделите за себе си се е случвало с години, така че промяната им може да отнеме известно време. Дългосрочната психотерапия може да продължи една година или повече. Тя е лечение с „отворен край“, което означава, че продължава толкова дълго, колкото е необходимо за постигане на целите, които вие и вашият терапевт сте си поставили. Едновременно с постигането на дългосрочните цели вие и вашият терапевт може да работите и по по-краткосрочни цели, като например справяне със стреса в ежедневието ви.

Необходимо ли е посещение повече от веднъж седмично? Честотата на терапевтичните срещи ще определите заедно с терапевта, съобразно спецификите на терапевтичните цели. Важно е да знаете, че по-честите посещения ще ви помогнат да имате по-голямо пространство за изследване и осъзнаване на мислите и чувствата, които са в основата на много видове проблеми. Има вероятност по-редките срещи да се превърнат в отчитане на това, което се е случило след последната сесия, без да има пространство да се изследват по-дълбинните преживявания и динамики.

Ще говори ли терапевтът ми? Разбира се. Вие не вършите цялата работа, но и вашият терапевт не може да свърши цялата работа. Вие и вашият терапевт ще работите заедно в партньорство.

Вашият терапевт може да ви изслушва, да си води бележки, да задава въпроси и да ви помага да забележите несъзнателните мисли, чувства и проблемни модели. Понякога е възможно като част от процеса да се появи мълчание, което да опосредства осмислянето и осъзнаването на определени преживявания и емоции.

Важно ли е да говоря свободно това, което ми идва наум? Ами ако не е уместно? Да, наистина е важно да споделяте това, което ви идва наум, без да се опитвате до колко „уместно“ или не е то. Много често именно „неуместната“ мисъл може да ви доведе до осъзнаване на процеси, които ви създават сериозни трудности.

Чувствам се странно да говоря директно за терапията си – трябва ли изобщо да казвам негативните неща? Така е – странно е – но именно затова е важен начин, по който да научите повече за взаимоотношенията си. Например, изследването на причините, поради които се разстройвате, може да ви помогне да разберете защо се разстройвате извън терапията. То може също така да ви помогне да разработите нови и по-здравословни начини за справяне с други ситуации и взаимоотношения в живота ви.

Мога ли да съм в юнгиански-ориентирана психотерапия и да приемам лекарства едновременно?

Абсолютно – ако вие и вашият терапевт смятате, че ще имате полза от приема на лекарства, можете да правите и двете едновременно. Всъщност много често се случва хората да правят и двете. Ако сте депресирани или тревожни, приемът на лекарства може да облекчи симптомите ви и това да подпомогне психотерапията. Употребата на медикаменти в много случаи е важна грижа за себе си и тялото, без която човек може е сериозен здравословен риск. Ако приемате лекарства, докато сте на психотерапия, разговорите за това с терапевта ви могат да помогнат да научите повече за чувствата си, свързани с тревожността или депресията.

Как така моят терапевт научава всичко за мен, а аз не научавам много за него или нея? Въпреки че бихте си помислили, че да знаете много за терапевта си би било полезно, всъщност е точно обратното. Това, че не знаете много за терапевта си, ви позволява да бъдете наистина себе си с него. Например, ако сте много ядосани на родителите си, че са се развели, и разберете, че терапевтът ви е разведен, това може да ви затрудни да говорите свободно за родителите си. Ако се разочаровате от това, че няма реципрочност и не знаете нищо за терапевта си, не забравяйте да го обсъдите в сесията.

Започвайки това лечение, вие сте взели важно решение да научите нещо за себе си, за да подобрите нещата в живота си. Благодарим ви, че прочетохте този текст. Ако имате допълнителни въпроси относно лечението и начина, по който то действа, непременно попитайте терапевт.

 

По материали от Анна Р. Шварц, Дебора Л. Кабанис, и Сабрина Чери, 2019, Psychodynamic psychotherapy.

 

За повече информация за юнгианска психотерапия тук можете да се свържете с Бойко Ценков, клиничен психолог и психотерапевт, на:

Email: bttsenkov [at] gmail.com

Телефон: 088 601 4089

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *