Какво да очакваме от терапията

 

Какво да очакваме от терапията

Автор: Бойко Ценков,
клиничен психолог

В първите няколко седмици заедно с вашия терапевт ще разработите цели, които са специфични за вас, но като цяло целите на психотерапията включват подобряване на начина, по който се чувствате, как се отнасяте към себе си, как се отнасяте към другите хора и как се справяте със стреса. За постигането на тези цели вие и вашият терапевт ще работите в посока по-добро осъзнаване на мисли и чувства, които ви причиняват затруднения и които могат да ви затруднят да се чувствате щастливи, добре със себе си и удовлетворени от работата и взаимоотношенията си. Можете също така да работите върху разработването на нови, по-здравословни начини за справяне с болезнените преживявания, както и със стреса, който може да изпитвате в ежедневието си.

Юнгиански ориентираната психотерапия цели подпомагане на пациента да се освободи от личните и колективни динамики, така че да може да се развие като единен и способен да живее тук и сега човек, а не като подвластен на преживявания от миналото си и очакванията на другите за бъдещето си.

– Да споделяте нещата, които ви идват наум – това помага да преминете от мислите, които осъзнавате, към свързаните с тях мисли, които не осъзнавате. Не е толкова лесно да се направи, но е много важно да си позволявате да говорите свободно за всичко.

За да може терапията да работи за вас, е важно да направите няколко неща, за да осъзнаете по-добре несъзнаваните мисли и чувства:

Говоренето за чувствата, а не само за мислите, ви помага да осъзнаете по-добре какви са чувствата ви. Самото говорене за чувствата може да бъде много терапевтично и да помогне да се разкрият онези, които не са съзнавани. Д-р Шур (Schore, 2003) един от водещите експерти в тази област от невронауките отбелязва, че терапията активира комуникацията на нивото на емоционалното дясното полукълбо, както в ранните емоционални взаимоотношения и това спомага за реорганизирането на отношението към себе си и другите и интегрирането травматични и емоционални преживявания.

– Важен аспект от работата могат да бъдат сънищата, тъй като те дават пряк достъп до несъзнаваното, но освен тях може да се ползват и творчески активности – като рисуване, писане или музика, чрез които да се излезе от ежедневността и да се създаде място и възможност да се изразят онези мисли и чувства, които са извън съзнанието ни. Много често в дневните фантазии и сънищата може да се открият и различни модели на несъзнавани вярвания и мисли, които имате за себе си и за другите. Изучаването им може да ви помогне да промените начина си на мислене за себе си и за другите и това да подобри отношенията ви.

– Терапията, сама по себе си, също поражда различни чувства, много от тях са пряко свързани с моделите на взаимоотношения и ранните емоционални послания които човек получава. Да споделяте и обсъждате мислите и чувствата, които имате към терапията – да, това не е печатна грешка – много е важно. Тези чувства се наричат пренос. Въпреки че може да не изглежда естествено да говорите директно с терапевта си за тези чувства, запознаването с тях ще ви помогне да разберете по-добре начина, по който мислите и чувствате към другите, и може да помогне за подобряване на взаимоотношенията ви.

– Говоренето за целия ви живот, особено за хора и събития от детството, ви помага да си спомните за някои ранни мисли и чувства. Много често, тези по-ранни нагласи и чувства може да са свързани преживявания с хора и ситуации в настоящия ви живот. Освен това развиването на нови начини на мислене за живота ви и за това как сте станали такива, каквито сте, може да доведе до промяна в начина, по който виждате себе си и другите.

Чрез осъзнаването на някои мисли и чувства можете да научите за моделите, които имате и как те оказват влияние върху вашите трудности в живота. С течение на времето ще усвоите нови начини да мислите за себе си, да се справяте със стреса и да имате по задоволителни взаимоотношения.

 

По материали от Анна Р. Шварц, Дебора Л. Кабанис, и Сабрина Чери, 2019, Psychodynamic psychotherapy,

Schore, A. (2003) The human unconscious: the development of the right brain and its part in human development, in V. Green (ed.)

Emotional Development in Psychoanalysis, Attachment Theory and Neuroscience

 

За повече информация за юнгианска психотерапия тук можете да се свържете с Бойко Ценков, клиничен психолог и психотерапевт, на:

Email: bttsenkov [at] gmail.com

Телефон: 088 601 4089

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *