За „Ариадне“

В един или в друг момент от живота си всеки човек преминава през преживявания, които го насочват към идеята да потърси подкрепа от специалист. Когато става дума за психолог или психотерапевт обаче, въпросите са много. Затова, специалистите от Център „Ариадне“ решихме накратко да представим работата си и как тя може да бъде полезна за Вас.

Записване на час

Преди да се срещнете лично с психолога, е необходимо да се обадите по телефона, за да запишете час. Помислете за време, което ще Ви бъде удобно дългосрочно, тъй като е добре срещите, веднъж или два пъти седмично, да се провеждат в един и същи ден и час. Продължителността на всяка консултация е 50 минути.

Първоначална оценка на потребностите

Първоначалната оценка се извършва в първите две срещи, когато Вие съобщавате на психолога какъв е повода да се обърнете към него и какво бихте желали да постигнете в съвместната ви работа. В тези срещи е необходимо да бъде събрана определена информация, така че психологът ще Ви задава въпроси, които ще му помогнат да направи оценка за проблема и да определи подходящия начин за решаването му. Когато психологът Ви запознава с изготвената оценка, вие ще договорите срока, честотата и типа на работата – психологическо консултиране, психотерапия или друго, съобразено с индивидуалните Ви нужди.

Психологическо консултиране

Психологическото консултиране стъпва на установени в практиката психологически теории и опит. То има за цел да подобри Вашето разбиране за определена област от живота Ви, както и да подпомогне изграждането на по-ефективни модели на поведение. Например, психологическото консултиране е подходящо за хора, които срещат затруднения в ролята си на родители и биха желали да се възползват от психологическото познание за етапите на емоционално и физическо развитие на децата, за да подобрят общуването си с тях. Такъв тип работа може да Ви помогне да изясните и собствените си противоречиви чувства в определени ситуации, свързани с родителстването.

Психотерапия

Психотерапията има за цел да изследва и подобри разбирането за собствения Ви емоционален свят. Психоаналитичната парадигма в психологията, споделяна от нашия екип, разглежда психиката като динамична система, в която съзнаваните и несъзнаваните ни емоции и представи са в непрекъснато взаимодействие. Несъзнаваните преживявания и конфликти често са в основата на редица поведенчески и соматични (на тялото) прояви и състояния – депресия, тревожност, безсъние, зависимости, панически атаки, проблеми с апетита и теглото, трудности в близките и интимни отношения, в общуването или в професионалната реализация.

Психотерапията може да бъде фокусирана върху разрешаването на определен проблем, но въздействието й върху личността е комплексно. Тя изисква готовност за дългосрочна работа. Терапевтът е Вашия партньор при изследване влиянието на несъзнаваното върху животa Ви.

Консултация с външен специалист

Понякога, психологът може да препоръча консултация с външен специалист – соматичен лекар или психиатър. Специалистите от екипа на Център „Ариадне“ са клинични психолози, с опит в разпознаването и психологическата работа при различни соматични и психиатрични състояния. Установяването на необходимост от медикаментозно лечение обаче, се извършва само от лекар, който назначава и проследява лечението.

При установена психиатрична диагноза, също може да бъде договорена работа с психолог. Тя е придружаваща и съобразена със състоянието на пациента.

Домашни посещения

Домашни посещения могат да бъдат договорени по изключение, при наличие на обективна невъзможност да се осъществи придвижване до кабинета на психолога. Такава обективна невъзможност може да бъде тежко, инвалидизиращо заболяване или терминално състояние.

Онлайн консултиране и психотерапия

В зависимост от заявения проблем и при постоянно пребиваване извън рамките на гр. София, консултациите могат да се осъществяват и по Skype. Работата се извършва при горепосочените условия.

Потърсете специалистите от Център „Ариадне“, които предоставят услугата онлайн консултиране и психотерапия.

 

Център „Ариадне“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *